Accessoarer till honom

När födelsedagar, julafton eller kanske en årsdag börjar närma sig är det bra att ha en idé på vad man kan köpa åt honom, kanske det först låter underligt att köpa en accessoar, men mäns mode har faktiskt fler passande accessoarer än man först skulle tro.

Flugan eller slipsen

Ska man köpa till någon som ofta använder kostym finns det så många fler slipsstilar än man någonsin skulle kunna sätta sig in i. Har han en favoritkostym eller två kan man även se till att matcha slipsen med kostymen Obsid ger lite tips om det. Traditionellt använder man fluga till smoking om det är efter klockan 18:00, eller till en frack om det är på kvällen. Men det finns många som även använder fluga och kavaj som en mer casual look.

Klockan

Kanske den ultimate accessoaren för män, klockan kan verkligen vara ett stilobjekt som män kan matcha till en outfit. Det finns lite olika saker man kan göra med klockan, många klädtillverkare gör faktiskt även klockor, så om man vill kan man köpa en klocka från samma tillverkare som en kostym han redan äger. För de riktigt formella och modemedvetna finns det även en ”regel” som säger att klockans färg ska matcha spännet på bältet.

Bältet

När det gäller att matcha ett bälte brukar man nästan alltid kunna använda ett svart bälte, men igen finns det en liten oskriven regel som säger att bältets kulör ska vara densamma som skornas. För att uppnå denna effekt kan man se till att köpa både skor och bälte från en och samma tillverkare. Man brukar även säga att desto mer formellt tillfället är, desto smalare och tunnare bälte ska man ha. Etikett Doktorn har lite mer att säga om vett och etikett när det gäller bältet.

Näsduken

Detta är mest som en liten grej extra. Näsduken har man i den vänstra bröstfickan på kavajen, och som de flesta säkert vet låter man den sticka upp något ur fickan, men det finns ett par olika stilar, Café har en kort artikel om olika vikningar. Det viktigaste med näsduken är att den ska aldrig ha samma färg som slipsen eller flugan, näsduken är där för att skapa kontrast.